Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Έχει κοινωνιολογικά αποδειχθεί πως ο άνθρωπος διαθέτει και χρησιμοποιεί, για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές του δυσκολίες, περισσότερες από μία νοημοσύνες (IQ).
  Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα που διαθέτει κάποιος να αναγνωρίζει, αξιολογεί και να χειρίζεται τα συναισθήματα του εαυτού του και των άλλων γύρω του.

  Είναι σαφές πως για να λύσουμε μια μαθηματική εξίσωση χρησιμοποιούμε τη νοημοσύνη και τη λογική μας η οποίες μετριούνται με τον γνωστό σε όλους δείκτη IQ. Όταν όμως οι απαντήσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν δεν έρχονται μέσω της λογικής, όταν τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι ο θυμός, το άγχος, το μίσος, η αγάπη ή οποοδήποτε άλλο συναίσθημα είναι προφανές πως όσο έξυπνος κι ας είναι κάποιος δε θα βρεί στην ευφυία του τις λύσεις που ψάχνει.

  Με απλά λόγια, το IQ μας λέει πως 1 + 1 κάνουν 2 ενώ η Συναισθηματική μας Νοημοσύνη (EQ ή ΕΙ) είναι αυτή που σε κάνει να καταλάβεις πως δεν έχεις καμία ελπίδα με "το πρόσωπο" που γνώρισες πρόσφατα και πως πρέπει να στρέψεις αλλού το ενδιαφέρον σου πρωτού πληγωθείς (ή τουλάχιστον προσπαθεί να στο δείξει αλλά είσαι αρκετά εγωιστής/ρια για να το δεις...)

  Σκοπός του blog αυτού δεν είναι να μόνο μεταδώσω γνώσεις αλλά να συλλέξω εμπειρίες και απόψεις και να τις μοιραστώ. Εύλογη απορία κάποιου θα ήταν: "Και ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα μου πεις πως θα χειρίζομαι τα συναισθήματα τα δικά μου και των γύρω μου;". Φυσικά δεν υποχρεώνω κανέναν να δεχτεί τις απόψεις μου.
  Κάποιοι έχουν πάθος για τις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία), κάποιοι με τη γυμναστική (γυμναστήρια, κολύμπβηση, μπάσκετ), κάποιοι γουστάρουν να πίνουν και να τρώνε, να ξενυχτάνε και να διασκεδάζουν, κάποιοι από μικρά παιδιά παθιάζονταν με τη φυσική, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία.
  Εγώ, λοιπόν, είχα πάθος με τους ανθρώπους, πως μιλάνε μεταξύ τους, πως χαιρετιούνται, πως κοιτάνε, πως στέκονται, πως περπατάνε, γιατί ο "τάδε" αντέδρασε έτσι, γιατί είπε κάτι, πως το είπε, τι στάση είχε όταν το έλεγα, που κοιτούσε τον άλλον όταν του το έλεγε. Ακούγεται παρανοϊκό όμως για να καταλάβει κανείς τα συναισθήματα αυτού που έχει απέναντι του πρέπει να σκεφτεί και να συμπεριφερθεί όπως αυτός.

Εμπειρίες με λίγα λόγια που θέλω να μοιραστώ κι άλλες που περιμένω να βιώσω.

Στις ακόλουθες αναρτήσεις θα αναπτύξω κάποια σενάρια για την εφαρμογή του EQ στην καθημερινή ζωή κι ελπίζω να λάβω και τις δικές σας προσωπικές γνώμες.

1 σχόλιο:

  1. καλημερα που ειναι οι επομενες αναρτησεις?
    λες θα αναπτυξω καποια σεναρια που ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή