Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Παράδειγμα EQ

Λίγα λόγια για το EQ...

Είπαμε προηγουμένως πως το EQ είναι η ικανότητα να αντιλμβάνεσαι και για χειρίζεσαι τα συναισθήματα γύρω σου. Να τα χειραγωγήσεις για να πετύχεις το σκοπό σου. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για το τι είναι το EQ αντ'αυτού θα προτιμούσα να σας δείξω κάποια απλά παραδείγματα. Φυσικά κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, εγώ αναφέρομαι στον κανόνα, και το "εγώ δεν το κάνω αυτό" δεν είναι εξαίρεση, όλοι το κάνουμε. Το "εμένα δε μου έχει συμβεί" είναι η εξαίρεση.

Παράδειγμα:

Λέγεται πως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, οπότε φαντάζομαι πως όλοι θα θέλαμε να κάνουμε καλή πρώτη εντύπωση.
Έστω πως έχεις με παρέα και γνωρίζεις κάποιον/α από την παρέα στον οποίο θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση. Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία καλό θα ήταν να ακολουθήσεις:

1.Χειραψία: Εάν αυτός που θες να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση είναι του ίδιου φύλου τότε το χέρι σου πρέπει να είναι σε κάθετη θέση, εάν είναι διαφορετικού φύλου πρέπει να "κοιτάζει"ελαφρώς προς τα επάνω.

-Κάθετη θέση: Αμεσότητα, ισότητα, ειλικρίνεια.
-Ελαφρώς προς τα επάνω: Οικειότητα, άνεση, εμπιστοσύνη.

2. Στην κουβέντα που θα ακολουθήσει πάντοτε να τον/την κοιτάς στα μάτια, όχι με το ύφος του δολοφόνου αλλά της οικειότητας και του ενδιαφέροντος. Έτσι δείχνεις πως αυτά που λέει σε ενδιαφέρουν και πως δεν είναι απλά ένα τυχαίο άτομο που έτυχε να βρίσκετε στην παρέα σου.

3. Ποτέ δεν αναφέρεις πράγματα για τον εαυτό σου εκτός εάν σου ζητηθεί. Δείχνει πως η κουβέντα δεν είναι στραμμένη γύρω σου και πως δεν είσαι εγωκεντρικός. Αντίθετα, κάτσε άκου τι έχει να πει, ας σου είναι και αδιάφορα, λίγοι εκτιμούν έναν καλό Αφηγητή, όλοι όμως εκτιμούν οποιονδήποτε Ακροατή.

4. Προσπάθησε να τον/την εξυψώσεις δείχνοντας πως αυτά που λέει έχουν βάση και πως είναι ενδιαφέροντα.

5. Φεύγοντας θα δείξεις πως ήταν μία σημαντική γνωριμία για εσένα λέγοντας: "Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία, ελπίζω να τα ξαναπούμε." Και θα κάνεις την ακριβώς αντίθετη χειραψία από αυτή που έκανες στην αρχή της γνωριμίας.

Εδώ κάποιος θα πει: "Γιατί να τα προσποιηθώ όλα αυτά, εάν κάποιος με "γουστάρει", θα με "γουστάρει" γι'αυτό που είμαι όχι γι'αυτο που θα ήθελε να είμαι"

Φίλε, εάν θες να το αφήσεις στην τύχη, σου εύχομαι επιτυχία. Άλλωστε ούτε είπες πως είσαι αστροναύτης ούτε πως όλες οι πρώην ερωτικές σου σύντροφοι το μετάνιωσαν που σε άφησαν.

Μιλάμε για Mind Manipulation, χειραγώγιση συναισθημάτων χρησιμοποιόντας το EQ. Στο κάτω κάτω μαγκιά δεν είναι να "κερδίσεις" κάποιον/α, μαγκιά είναι να μπορείς να τον/της κρατήσεις.

Εάν, λοιπόν, έχεις καταφέρει ή κατάφερες να χρησιμοποιήσεις αυτά τα μέσα για να κερδίσεις κάποιον, συγχαρητήρια χρησιμοποιήσες τo EQ σου σοφά!

1 σχόλιο:

  1. Μία απορία:
    Εάν κάνει και ό άλλος το ίδιο με εσένα, τί γίνεται εάν πχ και οι 2 θέλουμε να κάνουμε με ελαφρώς προς τα επάνω την παλάμη χειραψία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή