Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Τεστ EQ (στον Εργασιακό Τομέα)

  Είναι λογικό πως για να προσληφθεί κάποιος για μια θέση εργασίας θα πρέπει να περάσει από συνέντευξη στην οποία θα ερωτηθεί για τις γνώσεις του πάνω στο εκάστωτε αντικείμενο. Πλέον όμως, οι εργοδότες δεν νοιάζονται τόσο για τις γνώσεις που διαθέτεις αλλά κυρίως για το ποιόν του ατόμου που καλούνται να προσλάβουν, δηλάδη εάν είσαι εργατικός, αποφασιστικός, υπεύθυνος κλπ. Εφόσον, λοιπόν, εξέτασαν το ΙQ σου και τις γνώσεις σου τώρα καιρός να δουν και το  EQ. Ακολουθεί ένα σύντομο τεστ/παράδειγμα που έχει παρατεθεί σε πραγματική συνέντευξη ( το παράδειγμα κυκλοφορεί αρκετά και στο ίντερνετ οπότε κάποιοι ίσως το έχετε διαβάσει):

  Για μια υψηλόβαθμη θέση εργασίας σε Ιδιωτική  εταιρία οι υποψήφιοι έπειτα από τις συστάσεις των βιογραφικών τους ρωτήθηκαν, ξεχωριστά ο καθένας, να δώσουν τεκμηριωμένη απάντηση στο παρακάτω Quiz:

  Οδηγείτε το αυτοκίνητο των ονείρων σας και ξαφνικά στο δρόμο σας βλέπετε 3 άτομα να κάνουν ωτοστόπ. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, έναν γιατρό ο οποίος όμως δεν διαθέτει μαζί του τα ιατρικά του όργανα και την γυναίκα / τον άντρα των ονείρων σας που πιθανότατα δεν θα ξαναδείτε ποτέ εάν χάσετε αυτή την ευκαιρία να γνωριστείτε. Ποια θα είναι η επιλογή σας και γιατί?

*Σημασία δεν έχει τι απάντηση θα δώσει κανείς αλλά πως θα την τεκμηριώσει!

  Οι περισσότεροι σε αυτή την φάση θα σκεφτόντουσαν και θα απαντούσαν πως η πιο λογική επιλογή είναι αυτή της ηλικιωμένης που χρειάζεται και άμεση βοήθεια και καθώς ο γιατρός δεν έχει να προσφέρει κάτι δεν αποτελεί και επιλογή, όσο για το άτομο των ονείρων τους θα έλεγαν πως μια ζωή είναι πιο σημαντική από την προσωπική τους ευτυχία.
  Απάντηση λογικότατη, σωστότατη και με πλήρη τεκμηρίωση που δείχνει πως είστε άνθρωπος με λογική, ευαισθητοποιημένος και πως βάζετε το κοινό συμφέρον πάνω απο το προσωπικό. Ακούστε τώρα και μια διαφορετική απάντηση που δώθηκε από τον/την υποψήφιο/α που τελικά πήρε τη δουλειά:

-Θα έδινα το αυτοκίνητο στον γιατρό για να μεταφέρει την ηλικιωμένη στο πλησιέστερο νοσοκομείο (καθώς εκείνος έχει τις γνώσεις να την βοηθήσει περισσότερο από εμένα) και θα καθόμουν με το πρόσωπο των ονείρων μου να γνωριστούμε (εφόσον έφευγα δεν θα την ξαναέβλεπα ποτέ).

  Η απάντηση αυτή δεν είναι πιο σωστή από τις απαντήσεις που δώθηκαν από τους άλλους υποψήφιους ούτε πιο λογική. Είναι σίγουρα όμως μια σκέψη εκτός δεδομένων (Out of the Box) που δείχνει πως το άτομο έχει την κρίση να σκέφτεται τα πράγματα πέραν του δεδομένου, δηλώνει διορατικότητα, αποφασιστικότητα χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το εάν άξιζε τη δουλειά...

Με το ίδιο σκεπτικό πως θα απαντούσατε στις παρακάτω ερωτήσεις μιας υποθετικής συνέντευξης σας:

-Ψηφίζετε? Εάν ναι, ποιο κόμμα?

-Είστε ερωτευμένος?

*Να θυμάστε πως δεν παίζει τόσο ρόλο τι θα απαντήσετε αλλά το πως θα το τεκμηριώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου